Confesiunea luterană din Sudeia cere angajaților să nu mai folosească genul masculin când se referă la Dumnezeu - AltNews - Știri alternative la mass-media controlată

Hot

Post Top Ad

sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Confesiunea luterană din Sudeia cere angajaților să nu mai folosească genul masculin când se referă la Dumnezeu


Dumnezeu e bărbat? Nu știm! Poate e femeie! Acesta a fost raționamentul de la care a plecat confesiunea luterană suedeză când a adoptat un manual controversat pentru clerici, în care se spune că orice referință masculină la Dumnezeu, cum ar fi „El” sau „Domnul”, trebuie excluse. Motivul: pentru a face religia „mai incluzivă”.

În ciuda criticilor venite din partea mai multor organizații din Suedia, precum Academia Regală Suedeză, Confesiunea Luterană din această țară a adoptat cu majoritate de voturi noul document, scrie Breitbart.com.

Astfel, Manualul Confesiunii, modificat ultima dată în anul 1986, stabilește o serie de instrucțiuni cu privire la desfășurarea serviciului divin, botezului, cununiei și înmormântării și a altor activități religioase.

Potrivit presei locale, mai mulți preoți s-au opus noilor directive, adăugate cu scopul de a face religia „mai incluzivă”.

Conform noului manual, clericii trebuie să folosească de-acum termeni neutri din punctul de vedere al genului când fac referire Dumnezeu, evitând formule precum „El” sau „Domnul”.

În unele rugăciuni, Dumnezeu va figura atât ca „Mamă”, cât și ca „Tată”, potrivit noului manual.

Spre exemplu, una din rugăciuni va arăta cam așa: „Dumnezeu, Sfânta Treime, Tatăl și Mamă, Fiu  — Soră și Frate, Spirit Mântuitor, dă-ne adâncimea bogăției și înțelepciunii și a științei lui Dumnezeu”.
”Din punct de vedere teologic, știm, de exemplu, că Dumnezeu este dincolo de determinările noastre de gen. Dumnezeu nu este om”, a declarat  Antje Jackelén, episcopul-femeie al Confesiunii Luterane.
Contestatarii manualului se opun deciziei. Această hotărâre ”subminează doctrina Trinității și a comuniunii cu celelalte religii creștine”, a declarat pentru publicația daneză Kristeligt Dagblad un profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, Christer Pahlmblad. ”Nu este deloc un lucru deștept ca Confesiunea Suediei să devină cunoscută ca o religie care nu respectă moștenirea comună a teologiei”, a apreciat el.

„Evidențierea limbajului care recomandă ca Dumnezeu să fie prezentat într-o manieră neutră din punctul de vedere al genului, prin noul manual, va îndepărta și mai mult Cultul Suediei de principalele confesiuni, în loc să o apropie”, spune  Mikael Löwegren, un reprezentant al Confesiunii suedeze.  „Principala doctrină a creștinismului este aceea că există un Dumnezeu și o Treime - Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”, a subliniat el, adăugând că noul manual „desființează progresul făcut de religie printr-un dialog ecumenist aprofundat și aduce un nou ritual, care este atât anti-ecumenic, cât și anti-științific”.

Anul trecut, lesbiana Eva Brunne, episcop al diecezei de Stockholm, a cerut eliminarea tuturor crucilor și altor simboluri creștine de pe lacasurile de cult, pentru a face lăcașurile de cult mult „mai incluzive pentru imigranți”.

Din  2014, Confesiunea Luterană din Suedia este condusă de o femeie, Antje Jackelén.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

loading...
Loading...